Offerte aanvragen

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboilers zetten zonlicht om in warmte bruikbaar voor de opwarming van warmwater, verwarming van gebouwen, zwembaden of processen.

Zonneboilersystemen zijn opgebouwd uit 2 hoofdcomponenten:

  • De zonnecollector op het dak zet het zonlicht om in warmte. De zonnestralen die op de absorber vallen, worden omgezet in warmte die naar de boiler wordt overgedragen via geïsoleerde leidingen.
  • In de boiler wordt de warmte overgedragen op het warmwater of verwarmingswater door een warmtewisselaar onder in het vat. Het opgewarmde water verzamelt zich bovenaan de boiler. Bij onvoldoende zon zorgt een bijkomende warmtewisselaar hoger in het vat voor de nodige naverwarming via de ketel of warmtepomp. Een elektrische weerstand is ook een alternatief. Dankzij die naverwarming ben je dus altijd zeker van het nodige comfort!

Welke types zonnecollectoren bestaan er?

Het meest bekend zijn vlakke-plaat-collectoren. Deze rechthoekige zonnecollectoren bestaan uit een geïsoleerde aluminium omkasting waarin de absorber is gemonteerd. De voorzijde is voorzien van glas. Ze worden ingezet voor opwarming van warmwater en eventueel als ondersteuning van ruimteverwarming.

Vacuümbuiscollectoren worden typisch in hogere temperatuurtoepassingen en voor ruimteverwarming ingezet. De absorber is geïntegreerd in een glazen gevacumeerde buis waardoor de warmteverliezen kunnen worden geminimaliseerd.

Wat zijn interessante zonneboilertoepassingen?

Zonneboilers lenen zich bij uitstek tot het opwarmen van grote hoeveelheden water in de temperatuurrange van 40-60°C. Dit gebeurt met een hoog rendement, 50-60% is realistisch en daarmee zijn ze een stuk efficiënter dan zonnepanelen.

Opwarming van sanitair warmwater is een populaire toepassing waarbij tot 60% van de benodigde warmte kan worden geleverd door de zonneboiler. Voor een gezin met 4 personen met een gemiddeld verbruik worden bv. 2 collectoren van 4 tot 5m² oppervlakte voorzien en een 300L boiler.

In gebouwen die worden verwarmd met een laag temperatuurverwarmingssysteem zoals vloerverwarming, kan de zonneboiler gedurende een deel van het jaar de verwarming ondersteunen. Deze systemen omvatten veelal 4 tot 6 collectoren en een buffervat met 500-800L inhoud.

Voor procestoepassingen waar de warmtevraag veelal het zonneaanbod overtreft, worden systemen zonder opslagsysteem voorzien. Een zonneboilerinstallatie heeft bij voorkeur een minimale grootte en verbruik omwille van de onderhoudskost. Deze periodieke kost kan bij kleine installaties relatief zwaar doorwegen in de rentabiliteit.

Project in de kijker

Collectieve warmtepompen cohousing project

Voor een cohousingproject van verschillende woonunits wordt een centrale warmtepompinstallatie opgesteld in een stookplaats bestaande uit meerdere warmtepompen, buffervaten, koelunits en een verdeelcollector met warmte- en koudemeters. Elke woonunit wordt met de centrale warmtepomp verbonden voor de levering van warmte of koude.

Bekijk meer projecten