Offerte aanvragen

Ventilatiesysteem C

Bij een C ventilatiesysteem wordt de buitenlucht via roosters in de ramen van leefruimtes en slaapkamers binnengebracht. De lucht wordt door het verwarmingssysteem opgewarmd en doorstroomt de woning via spleten onder deuren en doorvoeropeningen naar de natte ruimtes. In badkamer, wc’s, berging en keuken wordt de lucht door een ventilator afgezogen.

C+ systemen worden intelligent geregeld door de afgezogen debieten in de natte ruimtes te sturen met gemotoriseerde kleppen i.f.v. vocht, CO2, enz. Hierdoor kunnen de afvoerdebieten worden beperkt en wordt energie bespaard.

Het voordeel van deze systemen is dat er buiten de roosters in de ramen enkel in een paar ruimtes afzuiging moet worden voorzien. Het gaat dus om een beperkt kanalennet wat de bouwkundige impact haalbaar maakt, zeker in renovatie. Nadelig is het hogere energieverbruik: de volledige hoeveelheid ventilatielucht dient door het verwarmingssysteem te worden opgewarmd. Ook tochtverschijnselen door de koude buitenlucht die in de winter via de roosters binnenvalt, zijn een aandachtspunt.

Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie omvat steeds een ventilatie-unit met warmtewisselaar. De aangezogen buitenlucht wordt daarmee verwarmd door dezelfde hoeveelheid bedorven lucht die weer naar buiten wordt geblazen.

Er wordt lucht ingeblazen in de leefruimtes en slaapkamers via een toevoerkanaalstelsel en afgezogen in badkamer, wc’s, berging en keuken via een afvoerkanaalstelsel. Het systeem omvat dus aanzienlijk meer kanalen dan een systeem C waardoor het veelal enkel in nieuwbouw toepasbaar is.

Het grote voordeel is dat de verse lucht die wordt ingeblazen niet door de verwarming volledig moet worden opgewarmd. Het systeem is dus een stuk energiezuiniger. Bijkomend wordt de buitenlucht in de ventilatie-unit gefilterd waardoor pollen, roet en stof voor een groot deel niet meer in de woning terechtkomen.

Nadelen zijn de hogere investering, meer plaatsbeslag door de unit en kanalen en meer onderhoud.

De luchtkanalen in nieuwbouw zijn meestal flexibele kanalen die in predallen worden geïntegreerd  of op de vloerplaat worden geplaatst. Deze systemen zijn achteraf ook reinigbaar.

In renovaties, soms in nieuwbouw maar zeker in grotere gebouwen worden luchtkanalen uitgevoerd als ronde of rechthoekige verzinkte metalen kanalen. Hierin zijn grote diameters en afmetingen  mogelijk maar moet goed het plaatsbeslag worden bekeken. Ofwel blijven de kanalen zichtbaar, ofwel worden ze verborgen in omkastingen, kokers en valse plafonds. Door het voorzien van de nodige openingen blijven ze ook reinigbaar.

Linea Trovata Warmtetechniek voorziet na plaatsing steeds een inregeling en inregelverslag.

Vraag advies

Project in de kijker

Collectieve warmtepompen cohousing project

Voor een cohousingproject van verschillende woonunits wordt een centrale warmtepompinstallatie opgesteld in een stookplaats bestaande uit meerdere warmtepompen, buffervaten, koelunits en een verdeelcollector met warmte- en koudemeters. Elke woonunit wordt met de centrale warmtepomp verbonden voor de levering van warmte of koude.

Bekijk meer projecten